Olavin kertomus

Opiskelin toista vuotta sähköosastolla Teknillisessä korkeakoulussa, kun kuulin Otaniemeen perustettavasta uudesta koulutusohjelmasta. Se kuulosti kiinnostavalta, joten päätin vaihtaa opintolinjaa. Suoritin saman pääsykokeen kuin kaikki muutkin informaatioverkostoihin pyrkijät: nykyinen opiskelupaikka ei antanut automaattista vaihtolupaa.

Opintojen alkuvuosina tulevaisuuden ammatti oli hakusessa. Niin oli tosin kavereillakin: moni tuli informaatioverkostoihin niin sanotusti miettimään, mitä isona aikoo tehdä. Joustavuus ja monipuolisuus oli tutkinnon vahvuus: perusopinnot rönsysivät moneen suuntaan ja valinnaisuutta oli paljon. Sivuaineen ottaminen TKK:n ulkopuolelta oli helppoa ja siihen jopa kannustettiin. Käytin mahdollisuuden hyväkseni ja opiskelin sivuaineeksi 20 opintoviikkoa yleissivistävää yhteiskuntahistoriaa Helsingin yliopistossa.

Joustavuudella oli kääntöpuolensa. Valinnaisuus piti käyttää vastuullisesti ja erilaisista palasista itse rakentaa tutkinto, joka oli mielekäs ja pätevöitti työelämään. Informaatioverkostot oli tässä mielessä"vahvan yksilön" opintolinja. Sähköosastolla tuntui olleen enemmän valmiita, selkeitä polkuja seurattavaksi. Infon hajanaisuus ahdisti välillä. Kahvikupin ääressä tuli mietittyä, että mihinköhän tämäkin estetiikan kurssi nyt minut oikeastaan pätevöittää.

Olavi Koistinen
Olavi Koistinen

Vähitellen suunta kuitenkin selkiytyi ja loppuvaiheessa pääaineen opinnot antoivat tukevaa ammatillista pätevyyttä. Pääaineeksi seuloutui ihmisläheiset tietojärjestelmät ja sen piirissä erikoisalaksi käytettävyys. Valmistuessani kesällä 2004 olin ehtinyt jo toimia jonkin aikaa käytettävyyskonsulttina Adage-nimisessä yrityksessä. Nuoruuden haaveammatti veti kuitenkin lopulta pitemmän korren: päädyin toimittajaksi suuren päivälehden taloustoimitukseen. Siellä arvostettiin journalisteille harvinaista insinööritaustaa ja opintojen tuoma monialainen yleissivistys osoittautui sekin hyödylliseksi. Olen kuullut, että muutama koulutoverini on tehnyt saman ammatinvalinnan.


[Sivun alkuun]